Meteen naar de inhoud

Review: Fanatik Boxer shad

Fanatik is een nieuw merk, met nieuwe en interessante shadjes. En wij zijn fanatiek, dus dat moeten we testen!

 

Fanatik is helemaal mee met de moderne tijd, en al hun shads zijn terug te vinden op hun site, met foto’s van alle versies, reviews, een stuk uitleg en advies, een knop om direct aan te kopen, en zelfs een video review.

 

Het filmpje toont de man achter heel het bedrijf, Iurii Petrash, die zijn filosofie vertelt over kunstaas. Hij heeft het onder andere over het feit dat smaak heel belangrijk is. De man weet waar hij mee bezig is.

Iurii Petrash, vertaald in het Vlaams is dat Joeri Peeters.

 

Maar dus, laat ons die Boxer shad eens bekijken, en nakijken of het waar is wat ze allemaal beweren.

De kleurenselectie is er boenk op: een paar varianten van groen en bruin, plus paars en fluo geelgroen. En wit.

We hebben van De Goudvoorn een handvol exemplaren meegekregen om te testen, paars en bruin.

Er staat 1 customer review bij, die zegt dat het een goede vervanger is voor een Keitech. Zo’n reviews op de eigen site zijn soms echt en soms fake. Maar zonder het vervolg te willen verklappen: het is wel waar. Ze zijn even goed als Keitech.

 

Dit is wat ze beweren:

Laat ons dat eens punt per punt overlopen.

  • Realistische actie. 

Of het realistisch is, is moeilijk te zeggen. Maar de actie lijkt heel hard op die van de Keitech Easy Shiner, of de Keitech Swing Impact. Alletwee vangertjes trouwens.

Dat zou ook niet mogen verbazen, want de staart is bijna een kopie. De actie is een soort wild flapperen in het rond. Meer flapperen dan zwemmen.

  • Duurzaam.

Ook dit hebben we getest, en is waar. Fanatik shads zijn een pak taaier dan Keitech en Reins, en zitten ook steviger op de haak. Maar ze zijn toch plooibaar.

  • Geschikt voor alle soorten haken.

Dat zal wel. We hebben jig en dropshot getest, en een offset haak valt er ook mooi in.

  • Verbeterd met een geheim ingrediënt. 

Dat kan bullshit zijn, of de waarheid. We hebben de shads uitvoerig zelf geproefd, en zout zit er in ieder geval in, daar liegen ze al niet over. Het zout zit wel in dikke kristallen in het midden van de shad. Maar het is veel, en duidelijk te proeven. Zoals Joeri zegt, de shads stinken niet, en ze doen je handen en je tacklebox ook niet stinken. Na wat kauwen en zuigen, kunnen we niet zeggen wat het geheime ingrediënt zou kunnen zijn. Maar het product lijkt wel eetbaar. Nogal organisch.

  • Betaalbaar.

5,99€ per zakje is inderdaad betaalbaar. Dat is dik 2 euro minder dan de Japanners.

 

Maar ze gaan nog door:

  • Geribbeld lijf voor de liefhebbers van geurtjes.

Ribbels zijn goed! En wij zijn fans van geurstoffen, dus dat hebben we ook getest. Geurmiddelen blijven beter plakken aan ribbels. En Joeri is akkoord dat geur belangrijk is.

Ribbels zijn ook positief voor de plooiendheid van de shad. Want een goede shad moet helemaal kunnen omplooien in de bek van een rover. Dat weten ze bij Keitech ook.

Als je shad zo terugkomt, heb je een aanbeet gemist. 100% Zeker.

  • Speciale staart voor de beste actie. 

Nja, die hebben ze gewoon gekopieerd van Keitech. Maar dat doet tegenwoordig iedereen, zelfs de Amerikaanse merken. Maar dat hebben we al gehad. En het volgende punt over het plastic ook. Plooibaar maar duurzaam. Van alle shads die we totnutoe hebben vastgehad, misschien wel het beste compromis ooit tussen soepelheid en duurzaamheid.

 

Dit is ook modern: onderaan de productpagina staan ‘gerelateerde producten’.

Dan is soms een truc om u meer te doen kopen, en soms nuttige bijkomende informatie. In dit geval staat er een insect-shad, de goby  (grondel!) waar we nog even gaan over zwijgen, en het kreeftje, waar in de toekomst nog een review van komt.

Conclusie van deel 1: 10 bonuspunten voor Fanatik, voor een duidelijke en informatieve site.

 

En over bonuspunten gesproken:

nog 2 bonuspunten voor de verpakking. Dat is de eerste plastic verpakking die echt vlot open en dicht gaat. Geen gesleur met 2 handen, geen gepruts. Zip open zip dicht.

 

 

Maar op stekelridders.be komen geen shill reviews. De site aflezen kan iedereen. Wij testen stuff voor u. Voor echt.

 

Zoals al gezegd hebben we een handvol shads gekregen om grondig te testen. De setting was: een paar winterse uurtjes op het kanaal. De stekelriddertjes waren niet bepaald in vorm omwille van de koude en de visdruk. Er was ook maar 1 tester beschikbaar, dus het was afwisselen tussen de Boxer shad en onze gekende favoriete shads.

 

Dit was het resultaat:

De Fanatik Boxer is even goed als de andere topshads zoals de Keitech Swing Impact of de Tioga. Het leek alsof de wilde staartactie de relatief inactieve vissen toch kon verleiden.

En de smaak lijkt helemaal in orde: net zoals bij andere goed geurende shads, bijten de vissen effectief door. Bij normale shads zonder geur krijg je soms 1 tik, zonder gevolg. Dus dat mysterieus ingrediënt werkt waarschijnlijk wel.

 

Wat ook opgevallen is: veel vissen hadden de Boxer helemaal achterin. Ze lijken het te accepteren als voedsel. Dat is een goed signaal.

 

Voor de formaliteit hebben we het ook op de loodkop getest. Ook dat is perfect in orde: juiste actie, juiste geur, juiste maat.

Deze vissen kwamen van tussen een boot en de kade. Zo een stek uittikken is wel makkelijk met de loodkop.

Paars en lichtbruin zijn alletwee goed.

Na enkele tientallen baarzen kwam zelfs mijnheertje Zander goeiendag zeggen.

Ook hij knalde er zonder twijfelen op.

 

Conclusie: absoluut goedgekeurd. Door ons en door de vis. Hoera voor Joeri!

 

 

 

 

 

Bonus: laat ons even goed nadenken over wat er hier aan het gebeuren is.

Achter het ijzeren gordijn kunnen ze een pak vissen! Het heeft enkele tientallen jaren geduurd om dat gordijn helemaal opzij te schuiven, maar Oekraïne, Polen, de Baltische Staten, het Europese deel van Rusland,… daar kunnen ze vissen én aan een schappelijke prijs materiaal produceren. Fanatik is niet het enige Oosteuropese bedrijf dat op korte tijd veel succes heeft, en vervolgens hier in de winkels komt.

 

En wat betekent dat voor ons, de vissers?

Meer keuze! Of meer gemak. Japanse shads zijn goed, en zullen waarschijnlijk nog altijd meer perfect afgewerkt zijn, maar ook meer kosten. Dat hebben we trouwens niet benadrukt in de review: de Fanatik shads zijn goed afgewerkt, maar niet met Japanse perfectie.

Fanatik wordt nu verdeeld door het Belgische ELITE, wat betekent dat bijna elk klein viswinkeltje goede shads kan aanbieden. Hopelijk betekent dit dat een fanatieke roofvisser niet meer half het land moet afrijden om in een gespecialiseerde zaak goede shads te vinden voor streetfishing – als die dan op voorraad zijn.

Laat ons hopen dat dit het begin is van een positieve evolutie.

Laat ons hopen dat roofvissen er minder elitair van wordt.

 

HA! ELITE maakt roofvissen minder ELITair. Is dat geen mooie afsluiter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *