Meteen naar de inhoud

Review: Favorite Blue Bird hengel

Stel je voor: je komt thuis van een vermoeiende zakenreis. Het is na al middernacht want de vlucht was vertraagd. Het vat is af, de week duurt te lang, en de vrouw slaapt al.

 

 

En dan staat deze kadee te wachten:

VISGERIEF! Yesyesyes! Visvisvis!

De beste werktuigen om een doos te openen zijn een kettingzaag of een machete…. volgens Youtube.

3 Keer raden van waar dit pakket komt.

Inhoud: alle soorten met plastic omhulde lucht.

En een Favorite Blue Bird, een heel betaalbaar streetfishinghengeltje.

Een fluwelen hoes! Dat is heel fancy, en beschermt ook goed.

Hier hebben we hem. Een tweedelige Ultra Light hengel van 6 voet 8 duim, dus 204cm. Met een blauw kleurenthema. Er is nog een White Bird ook, die uiteraard wit is.

De Favorite Blue Bird heeft een tweedelig handvat, de achterdop heeft een mooi blauw metalen ringetje, en een zwart geanodiseerde stootrand. Daar gaan ongetwijfeld krassen op komen, maar de stootrand beschermt wel het chroom inzetstuk en de blauwe ring.

Op het chroom inzetstuk staat ‘HAND CRAFTED AND INSPECTED’. Dat leggen ze ook uit op hun site: in de fabriek in Azië wordt kwaliteitscontrole gedaan, door mensen. En dan is er nog een tweede kwaliteitscontrole in het warenhuis in Oost-Europa.

Kijk hoe netjes die wikkelingen en epoxy liggen! Een pak netter dan bij de Lucky John Progress Jig. Die zit trouwens in dezelfde prijsklasse, dus daar kunnen we direct mee vergelijken.

Een beetje verderop komen we de molenhouder tegen. Type Fuji VSS of gelijkwaardig, met logo. In het zwart plastic zitten blauwe metallic schilfers. Redelijk sexy toch wel.

De spanmoer zit aan de voorkant. Dat is leuk, want dan zit de achterkant van de molenhouder goed afgesteund tegen de handpalm, en kan de wijsvinger op de blank worden gehouden. De moer is groot en heeft een schuimrubber omhulsel voor maximum grip.

Netjes!

Met een 1000 serie molen – ook van Favorite – ziet dat er zo uit. Past allemaal goed, ligt goed in de hand, is netjes in balans.

Wat is dit? Een gratis lijnclip, volgens de recentste mode. Dat zit er zomaar bij. Dank u, Favorite.

Hier de specificaties. Ultra Light, 204cm, 1 tot 7g werpgewicht.

Hier is het startoog. Namaak van een Fuji hoogpoter. Favorite geeft op hun site aan dat de het Fuji KR concept volgen, maar ook dat enkel de dure series echte Fuji ogen gebruiken. Dat is eerlijk. Een hengel van 68€ heeft zelden echte Fuji ogen, dus goede namaak is de beste optie.

Het frame is licht, sterk, en goed gevormd. En mooi gechromeerd, dat maakt veel.

Het zijn echt maar details, maar een echt Fuji oog heeft meer vloeiende overgangen, en de keramieke ring is niet zo hoekig qua doorsnede. Maar in het algemeen ziet het er heel modern en goed uit.

Hier is ook te zien dat het onderste deel van de blank gelakt is, en de rest niet. Heel het bovendeel is zelfs ongeschuurd. Dat is helemaal top, en volgt de laatste mode.

Een ongeschuurde blank is licht, strak, en gevoelig. En voelt ruw aan.

Kijk naar die epoxy! Gewoonweg perfect afgewerkt.

Verderop staan weer hoogpotige ogen van kleine diameter, dus heel geschikt voor gevlochten lijn.

De blank is gemaakt van 30T carbon. Dat is niet de hoogste waarde, en ook niet retestrak. En dat is de blank ook niet: er zit net iets van demping in.

Dat is gunstig om een kopschuddende vis zoals baars te landen.

De gevoeligheid lijkt goed, eigenlijk zeer goed voor deze prijsklasse.

Dit is de overgang naar de volle top, het inzetstuk. Dat is naadloos, en de diameters zijn juist. Perfectie.

De bovenste ogen zijn ook anti-tangle.

De ogen op de volle top hebben een wit ligatuur voor de zichtbaarheid. Kan altijd helpen.

Het topoog is oranje omwikkeld voor beetdetectie.

Wederom: geen super fancy duur oog, maar wel van het juiste type.

De opbouw is perfect: 9 ogen. Ze zijn juist van hoogte, ze hebben de juiste diameter, en ze staan op de juiste plaats, en kaarsrecht.

Helemaal perfect dus. Maar als we echt met het vergrootglas beginnen, is er 1 kleine blamage te zien.

Het draadeindje van1 oogje is niet kort afgeknipt. Het lijkt afgebrand, wat geen slechte manier is om het te borgen.

102 Gram is exact het gewicht dat opgegeven is.

Dit is de actie: extra fast. Zo moet dat zijn.

 

 

Aan de keukentafel ziet dat er heel goed uit, maar daar zit geen vis. Dus we gaan testen.

Naar de waterkant!

 

 

We gaan even naar het kanaal met

Alledrie ter beschikking gesteld door ul-fishing.be.

Eerste indruk: wat een werpprecisie! Met 3 gram heb je echt het gevoel dat je op een vierkante centimeter nauwkeurig kan werpen. De zwiependheid, de demping, de ogen,… het is allemaal perfect in balans. Vooral onderhands werpen is een zaligheid.

We gaven al aan dat de constructie echt tip top in orde is. Wel, dit is het resultaat daarvan.

 

Helemaal doortrekken en zo ver mogelijk lanceren gaat verrassend goed voor een UL stok. Het opgegeven werpgewicht van 1 tot 7 gram is correct.

 

Power is een relatief begrip in een UL stok, maar in het achterste deel zit redelijk wat power. Vissen van meer dan een halve kilo kan je nog altijd uit het water heffen. Op heel de blank kan geen enkele kritiek gegeven worden.

De gevoeligheid is bovengemiddeld, dat wil zeggen echt aan de top voor deze prijsklasse. Een loodje van 3 gram voel je zuiver op de bodem vallen, en aanbeten komen heel duidelijk door.

In dezelfde categorie: de buigzaamheid van de volle top is er ook boenk op: net soepel genoeg om elke baars het aas te laten binnenzwelgen, maar ook net stijf genoeg om een loodkop over een steen te wippen.

We hebben de mening gevraagd van een toevallige passant en van enkele baarzen. De passant was ook visser, en wou de stok niet snel teruggeven. Zijn oordeel: “Een goed stokske!”.

Ook de familie Baars was zeer tevreden: duidelijke aanbeet, alle schokken mooi opgevangen tijdens de dril, en genoeg power om te swingen. Goedgekeurd!

Het hoekig profiel van de ogen is nooit echt merkbaar geweest.

Het handvat is niet opgevallen tijdens de test. Dat is een teken dat het goed is.

 

 

 

 

Conclusie:

Favorite is een nieuw merk, maar ze weten waar ze mee bezig zijn. De constructie van de Blue Bird is helemaal top, er zijn heel goede keuzes gemaakt qua componenten en geometrie.

Voor weinig geld kan je een heel goede stok kopen, zonder enig minpunt.

 

Wat? Is dat een ruisvoorn?

 

De hengel uit de test mag de verkoop in. Contacteer ons voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *