Meteen naar de inhoud

Review: Select Rak Craw

Deze keer testen we een kreeftimitatie van Select.

Maar eerst: wat theorie!

Niet panikeren, het is met beeldekens.

Dit is een snoek.

Een snoek heeft tandjes. Die tandjes zijn gemaakt om een vis te vangen, en nooit meer te laten ontsnappen. Vis is zacht en slijmerig, daar heb je puntige tanden voor nodig. Een snoek is voorzien om voornamelijk vis te eten.

Dit is een baars.

Een baars heeft hele fijne, harde tandjes, en een grote, happende muil. En achterin de keel 2 drukkussentjes. Dat is perfect om insecten en kreeftjes binnen te zwelgen en te kraken. Voor beesten met een hard omhulsel zijn korte, schuurpapierachtige tanden ideaal.

Een snoek is gemaakt om vis te eten, een baars is gemaakt om kreeft en garnaal te eten.

Waarom vissen we dan nog met shads op baars? Zou een kreeftimitatie dan niet beter zijn?

We hebben het voor u getest, en het antwoord is: ja.

Insecten zijn de toekomst, kreeftjes is eigenlijk van hetzelfde laken een pak. Op een visachtig shadje zal een baars ook wel bijten, maar ook maar 1 keer, en als er wat dressuur is, eerder niet dan wel.

Als je dan iets met pootjes smijt, blijft de baars doorhappen. Aanbeten duren langer, met verschillende tikken, en de baars slikt ook direct door. Vaak zit de haak diep, dat wil zeggen dat ze het echt willen hebben.

OK, genoeg theorie, terug naar de review!

ul-fishing.be Heeft alle deelnemers van Open Street Lier een pakje rak craws aangeboden, en de pakjes van de teams die niet aanwezig waren, die kunnen we gebruiken voor een review. Kwestie van achteraf te testen of we geen brol meegegeven hebben.

Wat is er te lezen?

Een geurtje van inktvis, altijd goed. Het is wel redelijk subtiel, de aasjes stinken geen uur in de wind.

Eetbaar, voor vis. Niet voor mensen. OK.

Er zit zout in, dat is zeer gunstig. Een snelle smaaktest kan dat bevestigen: helemaal binnenin, als je een beetje knabbelt, zitten dikke zoutkristallen.

Extra soft rubber: ook helemaal waar. En toch de nodige taaiheid.

Zo ziet een rak craw er uit, zoals een zoetwaterkreeftje.

De pootjes zijn zoals kleine twisterstaartjes, die flieberen en flappen in het rond.

De scharen zijn niet als scharen vormgegeven, maar als bengelende uitsteeksels.

De antennes zijn 2 heel lange, heel dunne twisterstaarten, wat een heel subtiele actie geeft bij het binnenhalen. Dat is belangrijk om baars toch van ver aan te trekken. Dat doet de rak craw beter dan zijn concurrenten.

Er kan geen artikel geschreven worden zonder tips, dus hier komt het:

we verwijderen meestal de scharen. Daardoor imiteren we misschien meer een insect dan een kreeft, maar de aanbeten zijn er in ieder geval beter door.

Voor het natte gedeelte van de test trekken we een paar uur naar het kanaal. Eens zien wat onze vrienden de baarzen van al die theorieën denken.

Het is het vermelden waard dat we op een druk beviste stek staan. Met shads gaat het niet vlot. Enkel wat geknabbel van grondels.

En dan met de rak craw: direct baars.

Tweede aanbeet: dikke baars! Net op het talud waar we met shads al 20 keer geworpen hadden.

Uiteraard hebben we deze dikke vis enkel gevangen omdat het schepnet nog in de koffer lag. Dat is de vloek van het schepnet. We zijn 100m moeten teruglopen, al drillende, en dan hebben we met 1 hand nog het net op de telescopische steel moeten draaien.

Te bemerken: de rak craw zat helemaal achteraan. Hij ging er voor!

Nog baarsmans.

Grondelmans wou ook kreeft.

De manier om een kreeft te riggen is: losjes door de poep, met een dropshothaak maat 6.

Resultaat: geslaagde test! De rak craw mag permanent in de kunstaastas.

Dit is een soort voor en na. Links is na, rechts is voor. Alle kreeftimitaties worden door baars aangevallen en beknabbeld, je kan de bijtsporen nog zien. En bij de merken die zachte rubbersamenstellingen hebben, zijn de uitsteeksels snel afgeknabbeld. Bij de rak craw valt het reuze mee: een paar krassen, maar alles hangt er nog aan.

Kostprijs: 3.15€ voor een pakje bij ul-fishing.

Conclusie: topaas! Niet voortvertellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *