Meteen naar de inhoud

Review: Major Craft Solpara

Japanners zijn helemaal zot! En Major Craft is een Japans merk van hengels met een zot breed gamma. Ze maken meer dan 50 series van hengels, met binnen elke serie nog eens 10 of meer uitvoeringen. En ze zijn allemaal PER-FECT. Wij zijn fan. Al heel lang. We hebben een Crostage UL, en een Crostage AJI, en een K G Lights: allemaal perfecte stokjes voor wat ze dienen.

De herkomst van de Solpara hengel die we hier hebben, is…. Hij is soort van gewonnen, geretourneerd, vervangen, ingewisseld, maar eigenlijk deels ook geschonken of afgeluisd. Lang en ingewikkeld verhaal, maar de gulle schenker weet wie hij is. Onze dank is groot.

De Solpara is een hele mooie serie hengels, die nog redelijk betaalbaar is. Zo rond de 160€.

Enjoy fishing to the full!

OK, doen we. Mooi hoesje hé?

SPX-782ML/Kurodai. Laat ons dat even proberen te ontleden.

SPX zal waarschijnlijk staan voor SolPara.

7 Voet 8 duim is 234cm. En 2-delig.

ML van Medium-Light.

Een kurodai is een zeebrasem. Dit soort vis:

Een sterke vis die hard met zijn kop bokt, een beetje zoals onze baars en snoekbaars.

Jaaaaaa! Een groef voor de rekker!! Dat is subliem. En u zal zien, de rest van de stok ook. Voor wie het zich afvraagt: de ideale maat is ‘mountainbike’, ongeveer 4mm breed geknipt. Gewone rekkertjes zijn vierkant van doorsnede, en rollen weg.

Wat de normale mensen zien is dus een EVA schuimrubber handgreep, zonder aparte fancy einddop. Het ligatuur en de lak zijn 100% perfect.

Dat is een blank met power, aan de diameter te zien. Perfect identieke ligaturen overal.

En de moer van de molenhouder is aan de achterkant. Dat is iets dat we minder graag zien, omdat daar je handpalm tegen de hengel afsteunt tegen de schroefdraad. Dat is geribbeld en scherp …. …. maar niet in dit geval! Misschien is het omdat dit een dure, echte Fuji molenvoet is, maar dit is best zacht en comfortabel. Geen minpunten!

Dat logo van Major Craft gaat nooit iemand zien, maar het is er wel. En bij deze staat het op internet. De handgreep loopt niet vloeiend over in de blank, maar heeft aan de voorkant een kleine flens. Dat ligt onverwacht goed in de hand.

Wat misschien slecht zichtbaar is op foto’s, is dat alles PER-FECT uitgevoerd is. Toleranties van een tiende van een millimeter, of nog kleiner. Bereid u al maar voor, of scroll snel verder, want op die perfectie gaan we nog 20 keer hameren.

Op deze foto is het misschien duidelijk: elk ligatuur ligt perfect identiek. Elk stukje sierwikkeling is perfect afgemeten en identiek. Al de epoxy ligt egaal. Er is geen enkel bubbeltje te zien in de lak, nergens. Alles blinkt. Alles sluit perfect aan. Deze stok is gemaakt in een fabriek in Vietnam, maar alles is daar in handen van Japanners. De methodes en de zin voor details is zeer Japans.

De logos zijn herkenbaar.

De specificaties zijn leesbaar, duidelijk en correct. Dus 234cm, werpgewicht 2 tot 15 gram, en de lijndikte wordt in PE aangegeven. Dat zijn Japanse specificaties voor gevlochten lijn. Dat is modern, en goed. Want wie met nylon vist, is een rot ei.

Er is ook een 1-7g versie, en die is even subliem. Hetzelfde maar zachter.

Hier, een verrassing! We hadden geleideogen verwacht uit de K serie, anti-tangle, maar dat is het niet. Dit is een LY model, deep pressed.

LY geleideogen zijn bijvoorbeeld ook terug te vinden op de Shimano Expride serie en de Daiwa Ballistic, en ze zijn heel licht, stevig en robuust. Lichter dan een K oog.
Deep pressed betekent dat de voering een lip heeft, en heel goed omklemd wordt door het frame. Dus deze voering zal er niet uit floepen.

Dit is de pensluiting. Wederom: perfectie.

Het topdeel is netjes gemarkeerd, en heeft een eigen bestelnummer. Heel de blank is gelakt, maar de lak is dun genoeg om de stok niet zwaar te maken.

We gaan verder met LY ogen.

Overgaand in LOG of LAG ogen voor de top. Dat is in hetzelfde thema: de allerlichtste, maar niet anti-tangle. Dat doet wederom denken aan de constructiemethode waar Shimano lang aan vastgehouden heeft.

Geen idee welk type topoog dit is, maar het is in dezelfde stijl als de andere ogen: haaks op de blank, licht, deep pressed. Hier zou een dunne braid wel eens rond de top kunnen draaien.

De top is gewoon hol, zoals de meeste hengels.

Dus wat hebben we hier? Gewoon een medium light spinhengel, aan de lange kant. Licht en strak. Veelzijdig, aangenaam, en perfect afgewerkt.

Tijd om er een molen op te knallen, en eens naar de waterkant te gaan. Een Daiwa Ballistic 1000 past goed. Misschien past bij een stok uit het ML kaliber wel een 2500 molen, dat voelt ook gebalanceerd aan. Beide maten passen onder deze stok, je moet jezelf de vraag stellen: met hoeveel power wil ik binnenzwengelen? En hoe snel? Als de antwoorden ‘veel’ en ‘snel’ zijn, ga je voor de 2500. Voor de test blijven doen we iets in het midden: maat 1000, maar wel een hoge overbrenging en een 45mm zwengel.

Als test gaan we even baarzen harken:

En ook snel langs het grote kanaal:

De indrukken zijn, in een wikkelkleurige (Dat moest willekeurige zijn, maar de typfout is te mooi en te toepasselijk om te verbeteren. Het zou zonde zijn.) volgorde:

1: Gevoeligheid: YESYESYES!

Misschien is het door de lichte ogen, misschien is het door de strakke blank, misschien zijn we het niet meer gewoon om met een holle top te vissen, maar,…. hartverzakkend is het! Bodemcontact kan niet duidelijker zijn. Aanbeten voel je tot in je kleine teen. En je moet zien dat je stabiel staat, of een baarsje van 20 centimeter trekt je uit balans en je kukelt in het water.

2: Werpafstand: verbazend matig.

Wat? In het onderste deel zit heel veel power, en 234cm zou lang genoeg moeten zijn om een shad serieus te lanceren. Maar neen, echt ver werpen lukt niet met gewichten tot 7 gram. Het is pas vanaf 10 gram dat er afstand kan gehaald worden.

3: Dit is een krachtige stok. Vissen met geweld door het wier sleuren: geen probleem. Dikke baars geen enkele run geven en gewoon rechtstreeks uit het water hengsten: kan allemaal. Sportief voelt het niet aan, en efficiënt is het ook niet: af en toe valt er een baars van de haak omdat je het gat in de bek uitloddert. Maar het kan wel, en het ziet er stoer uit.

4: Deze stok is zeer licht en ergonomisch. Je kan er de hele dag mee vissen. De balans is ook perfect.

5: Losse braid, of braid van slechte kwaliteit kan wel eens rond de top draaien.

Conclusie: deze Solpara ML benadert de perfectie. Hij is strak, gevoelig, en krachtig. En perfect afgewerkt.

Major Craft heeft net zoals Daiwa een cataloog vol producten die ze in Japan beter kunnen maken dan eender waar in de wereld. Maar de Japanners hebben het moeilijk om duidelijk over te brengen wat voor wat dient. De moeilijkheid van het verhaal ligt in het proberen uitvissen wat je precies nodig hebt voor je eigen visserij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *