Meteen naar de inhoud

Review: Westin ShadTeez en HypoTeez

Bij Westin doen ze altijd hard hun best om realistisch kunstaas te maken. Recent hebben ze zich op de streetfishing markt gestort, met als resultaat een serie realistisch ogende, kleine shads. Tijd voor een review?

 

Via een ProStaffer hebben we er 2 keer 2 ontvangen: 2 spieringen, en 2 baarsjes. 7,5 Cm voor de baars, en 6,5cm voor de spiering. Laat ons dat een keer in detail bekijken.

De spiering, of ‘smelt’ in ’t Engels, heeft een small lijfje, grijs lichaam, en blauwegroene vinnetjes. In hun cataloog kan je zien dat ze dezelfde mal gebruiken voor haring, voorn, en snoekje. Dat is logisch, mallen kosten geld.

Maar die kleuren! Zo realistisch! En de fijne details in de mal ook: de bek, de kieuwen, de vinstralen,… buitengewoon realistisch. Oogjes ook: juist emaat, juiste plaatsing,…

De baars is ook te verkrijgen geschilderd als voorn, of in ‘firetiger’. Het baarspatroon is in ieder geval goed gelukt, en het niveau van afwerking is gewoon fenomenaal, perfectie is niet veraf.

 

 

Als we dan naar de achterkant kijken, dat is waar de actie zit, dan zien we goed uitgekiende schoepstaartjes. Ze zijn niet zo zwaar en wild bonkend als een Relax Kopyto of een Fishkix Jiver, maar ze slaan wel even ver uit. Toch iets agressiever dan een Keitech staart.

Wat belangrijk is, is dat het eigenlijke staartdeel, de staartwortel, lang en slank is. Dat is belangrijk om ook op lage snelheid een mooie actie te verkrijgen.

Als we de actie in helder water testen, voor de voeten, dan is dat om het in 1 woord te omschrijven: realistisch. Niet overdreven hard, niet overdreven snel,… gewoon realistisch. Realistischer dan een echte vis, zou Chambrant zeggen.

Qua rubber: stevig en redelijk taai. Maar zacht en flapperend genoeg. En ze zijn slijtvast: als test hebben we 1 van de shads op straat laten vallen ’s avonds, en pas ’s morgens teruggevonden, waarschijnlijk goed overreden door allerhande auto’s en camions. Niks aan te zien! Goed spul.

 

Het originele plan was om deze realitische shads te testen in helder water, met de hulp van gewillige, grote baarzen. Maar dat is niet doorgegaan, de gewillige baarzen hielden zich op in troebel water. Om exact te zijn: waar troebel en redelijk helder water samenvloeiden. Op een zonnige middag hadden we al enkele tikken gekregen tegen het randje van het talud. En al 2 favoriete aasjes gegooid, een voornachtig schoepstaartje uit de goeie oude tijd, en een witte krulstaart. Maar het bleef bij tikken, en af en toe eens tegen een vin schrapen.

Dan hebben we de ShadTeez maar eens aangehangen, en wat direct opviel, was dat de staartactie goed doorgegeven wordt in de hengeltop. Dat is een goed teken voor de actie, maar ook heel handig als er draadalg in het water zweeft: dan voel je of je shad nog vrij is van algen. En de eerste keer dat de ShadTeez over het talud passeerde: tik, tik…. BATS! Baars.

Uiteraard moesten we de slip lossen en helemaal teruglopen om het schepnet te gaan halen, swingen was geen optie deze keer.

45cm Kerngezonde en bolronde baars, droog aan de haak. Of eerder: op een goed bevochtigd meetlint van Open Street Lier. De shad is ergens tijdens de dril verloren gegaan, alhoewel het rubber taai genoeg is, en goed vasthaakt. Gebruikt materiaal: de Pezon & Michel Perch Seduction, 0.22mm Steelon, en dropshotlood 7g.

En de HypoTeez?

Yep, werkt ook.

 

Conclusie: we moeten wat Teezen gaan bijkopen. U misschien ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *