Meteen naar de inhoud

Review: Major Craft Benkei 722-UL/FLE

Stekelridders zijn grote fans van Major Craft hengels:

zijn hier allemaal al gepasseerd. En vandaag ligt er een BENKEI 722-UL op de grond. Jullie weten hoe het werkt: alles bestuderen van de einddop tot het topoog, wat filosturberen, wat betasten, en dan naar de waterkant een vis vangen.

Aan de einddop kan je zien hoe duur een hengel is. Dit soort inzetstuk met een fancy logo, wil zeggen: minstens 150 euro. In dit geval: 230 euro.
Zo een logo is nergens voor nodig, maar het is wel cool.

Typisch Major Craft en niet te zien op de foto: het plastic logo stukje zit zeker 3mm diep achter een stootrand van schuimrubber. Dat is heel goed, want anders ligt het na een paar stoten aan diggelen. Of staat het vol krassen.

Kijk, DAT is wel ergens voor nodig! Dat oranje tussenstukje is nodig om de rekker vast te houden. Anders schuift die er gegarandeerd af tijdens het werpen. De Benkei heeft een skeleton grip met een groot achterdeel. Dat is goed, want dat werkt voor mensen met grote of met kleine handen. Heel het handvat is ook lekker kort, voor snelle visserijen of dikke buiken.
Lovely, lovely, lovely.

De molenvoet lijkt Fuji VSS met EVA schuimrubber, maar met de schuimrubber onderaan de en moer bovenaan. Een kleine minderheid aan rod snobs vindt dat andersom beter is, maar wij niet. Dit is hoe het moet. Dit geeft het beste gevoel. Met de palm van de hand op zacht rubber, en de wijsvinger op hard metaal.

HENKEI. A HERO SUCH AS WILL NEVER BE SEEN AGAIN.

Benkei was schijnbaar een Japanse mythologische held van weleer, die een brug verdedigd heeft tegen een leger van 500 man. Sterke kerel.
Maar ja, Major Craft heeft een miljoen series van hengels, en die moeten allemaal een naam krijgen. Dus ja….

Ah hier, de specificaties. Eindelijk interessant leesvoer.

Even de leestekens ontcijferen:

  • BIS zal wel voor Benkei Series staan
  • 722 is 7 voet 2 duim, en 2-delig
  • UL van Ultra Light
  • FLE van France Limited Edition
  • 219cm
  • Werpgewicht 0.4 tot 6 gram

Dat is exact wat het moet zijn om Vlaamse kanalen te vissen.

France Limited Edition. Dat wil gewoon zeggen dat de Franse invoerder aan het fabriek heeft gevraagd om er een paar duizend te maken van een bepaald werpgewicht.

Hier zien we ook de sexy carbon omwikkeling van de blank in het eerste gedeelte. Enkel Major Craft en Shimano kunnen dat zo strak en zo netjes. Geeft extra power in het achterdeel.

Verder op de blank vinden we een nogal groot startoog, en de kaartjes.

Action: extra fast?! Dat … … is niet helemaal waar. Maar dat testen we later wel.

Het startoog is dus Fuji Alconite, K serie. De maat lijkt groot uitgevallen, maar dat is de door Fuji aanbevolen maat voor een all-round hengel. Je zou hier dus nylon op kunnen vissen, of fluorocarbon rechtdoor. Maar wie doet nu zoiets?!
Dat groot startoog zorgt er wel voor dat de hengel de neiging heeft om met de ogen naar onder te rollen, zo los in de hand. Daar is niks mis mee, want dat is de correcte manier om de hengel vast te hebben.

Alconite is het type van voering in het oog. Bijna even hard als SiC, en veel lichter. Gewoon kwaliteitsmateriaal.

We gaan dat kaartje lezen.

Speciaal ontwikkeld voor de Franse markt. Voor snoekbaars, snoek, zeebaars, meerval, op hard en zacht kunstaas. Voor kantvissen en bootvissen, hoge gevoeligheid, bla bla veel power bla bla grote vis vangen.

Ah zo, de Franskoppen vissen met een hengeltje van 6 gram op meerval en snoek. Goed om weten.

We gaan verder. De pensluiting is zoals altijd bij Major Craft, 100% perfect. Check ook die afwerking van die ligaturen! Allemaal, stuk voor stuk, 100% perfectie.

Zo zot perfect zelfs, dat het gouden accentrandje EXACT 1 omwikkeling is! Dat sluit perfect aan, ook al is de blank vanachter dikker en vanvoor smaller. Waar houden die zich in het fabriek mee bezig?
(Waarschijnlijk hebben ze sponsjes of stempeltjes op maat of op nummer.)

K ogen zijn state of the art. En Alconite voeringen zijn gewoon de goeie, enkel hengels van meer dan 500 euro doen beter met titanium en Torzite. Deze lijken inox. Goed spul.

Het topoog is ook anti-tangle, en met dubbele brug. Ook alconite. op sommige hengels kan het topoog van een totaal ander merk, of uit een totaal andere serie zijn. Hier dus niet, gewoon allemaal hetzelfde.

Geen versneden top. Gewoon hol tot vanvoor, 1 stuk.

Volgende hoofdstuk: voelen en zwiebelen.

De Benkei heeft 8 + 1 ogen, dat had ook 7 + 1 kunnen zijn voor een stok van 219cm. Maar dat extra oog is wel goed, komt de actie ten goede.

Het gevoel in de hand: heel, heel all-round. Een klein beetje zwiebel, zeker genoeg … ja, demping is het niet echt. Vergevingsgezindheid, laat ons zeggen, om geen vissen te lossen.

Gevoeligheid: top!

Gewicht: 91 gram. Dat is 4 gram zwaarder dan de N-One, die 100 euro duurder is.

Uitlijning van de ogen, positionering van de ogen, lak, ligaturen, afwerking,… dat is gewoon allemaal perfect.

Power en actie:

Wij zijn hier bij Stekelridders verwend en verwaand, met al onze supergespecialiseerde, super extra extra fast Japanse aji stokjes.
Wel, dit is niet dat. De Benkei is een gewone stok met een gewone actie. Dat begint fast…achtig, en plooit geleidelijk oog per oog verder door, tot vlak voor het handvat.
Vlak boven het handvat zit die cross wrap, die zorgt voor ruggengraat. Maar alles wat daarboven zit, is absorberend. We verwachten dus dat je met deze stok alles kan werpen, zonder vis te verliezen in de dril. Pluggen, jigs, ned rigs, kickback, spinners, lepels, weedless spul, barbless spul,… Alle soorten haken, in feite.

Indrukken van aan de waterkant:

  • Hier kan je mee zwieren! Hier kan je acrobatisch mee zwieren, zoals die jonge dames op het EK gymnastiek met hun lint.
  • 0.4 tot 6 gram lijkt ongeveer juist. Dat zijn ook de tofste gewichten. Maar ook 7 gram lanceren is geen enkel probleem.
  • Gevoeligheid is … niet ultra, dat je jezelf de pleuris schrikt als je lood tegen een steen komt. Maar gewoon goed en vooral heel duidelijk.
    Een steen zegt: “Ik ben een steen, laat mij gerust.”. Een baars zegt:”Hallo, ik ben Baars Baarsmans en ik geef me op voor een fotosessie.”. Een mossel zegt: “Pas op of ik knip uw draad door hè!”. Het wordt allemaal duidelijk gecommuniceerd.
  • Vis drillen is de max. Die diepe buiging, de vis weet niet waar kruipen of naar welke kant eerst zwemmen. En doordat de buiging er heel traag inkomt, is de overgang naar waar de molenslip moet werken, geleidelijk en voorspelbaar.
  • De nietsheid! Tijdens een worp hoor je of voel je de draad niet door de ogen glijden. Tijdens het vissen voelt alles normaal, comfortabel en vertrouwd aan (zegt de man die 5 Major Craft stokken heeft). En nietsheid is een heel groot compliment, dat wil zeggen dat de perfectie niet ver weg is.

Conclusie: deze all-round stok is perfect geschikt om alle courante maten van baars mee te vangen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *