Meteen naar de inhoud

REVIEW: Major Craft N-One S742AJI

Doe uw veiligheidsgordel maar aan, want we gaan HARD gaan!

Major Craft heeft mogelijks het grootste gamma hengels aller tijden.

En dat is misschien nog niet de helft van de series. En elke serie heeft dan een gamma aan hengels voor bijna elke visserij: voor shore jigging, voor zeebaars, voor zeebrasem, voor forel, voor light rock fishing, gewoon spinning, voor octopus, voor makreel, voor met de dobber,… voor ALLES!

Het spel is: daar proberen de ideale hengel tussen te vinden. En deze keer hebben we hem gevonden. Denken we. Zoals elke keer.

De hengel die we zoeken, is een vervanging voor de K G Lights S742 Deep, die is na een serie accidenten helaas overleden.

De hengel die we zoeken, heeft een soepele, volle top, om de vis ons aas soepel te laten inzwelgen.

De hengel die we zoeken, moet backbone en power hebben. 10 Gram moet weg te zetten zijn. En vis tot een halve kilo moeten we zeker kunnen swingen.

Dat klinkt als een AJI stok. Zoals de Aji Ringer: extra extra extra fast en mega veelzijdig.

De keuze was eigenlijk gevallen op de Triple Cross S732AJI, of de Truzer S742AJI. Eigenlijk altijd de langste der Aji stokken, zonder of mét titanium ogen. Afhankelijk van hoe de portemonnee zich zou voelen. Maar dan stond de N-One ineens aan -30%, dus is het een N-One S742AJI geworden.

Die -30%, dat is verdacht. Of het zou verdacht moeten klinken, want iets dat blijft liggen, daar is meestal een reden voor. In dit geval, is er waarschijnlijk een nieuw model op komst. De N-One gaat al van 2016 mee, dus die gaat nu waarschijnlijk in promo, zoals de Sky Road vorig jaar.

Dat is niet goed voor de fanboi puntenstand, een oude serie van stok kopen. Maar bon. We moeten het betaalbaar houden.**

Slechts een deel van de oneindige Major Craft cataloog wordt in de BeNeLux ingevoerd, dus hebben we de mannen van DHL aan het werk moeten zetten. In volle pandemie brengen die een hengel op minder dan 2 dagen tot hier.

Met die koker kan je een olifant doodmeppen. Zo massief.

Onder 5 lagen bubble wrap zit een hengel. De mannen van Sardonis lachen niet met ‘secuur inpakken’.

Degelijk foedraal wel. Dit is nog maar vanaf de buitenkant, maar dit is een hengel van ten noorden van 200 euro. Dus af en toe gaan we wat luxe of fancy afwerking terugvinden. Dit is punt 1: een stevig foedraal.

We zullen van elk luxueus item zeggen of je er meer vis mee vangt, of niet. Met een stevig foedraal vang je geen extra vis. Zeker niet als het in de kelder blijft liggen.

Dat geel pikt in de ogen.

In half gebrekkelijk Engels proberen de mannen van de rijzende zon hier uit te leggen dat er duur carbonvezel in verwerkt zit.

Slogans is niet het sterkste punt van Major Craft. Maar ze doen hun best.

Dat doen ze netjes, voor alle series trouwens: alle specificaties op een overzichtelijk kaartje.

Zullen we de specificaties nu overlopen? Anders is het straks, want ze staan op de hengel gedrukt ook.

Let’s go.

NANO is een buzzword, marketingtaal die strikt gezien verkeerd is. Nanotechnologie betekent op de schaal van nanometers, op het niveau van kristalroosters, figuurkens maken met koolstofatomen. Ballen, donuts, buisjes,…

Dat is dit dus NIET! En bij andere merken ook niet, trouwens.

NANO voor een vishengel betekent enkel: gemaakt van duur, redelijk zuiver carbonvezel materiaal. Veel vezels en weinig epoxy, daar komt het op neer.

S742AJI is de specificatie, de typenummer. S van Solid Tip, 7 voet 4 duim lang, 2-delig voor het vissen op horsmakreel.

Werpgewicht is 0.6 tot 10g.

Volgens de legendes, is het minimaal werpgewicht, het gewicht van de lichtste loodkop die je nog voelt tokken op de bodem.

Lijn 1 tot 5 pond. Dat zou willen zeggen van 0.06 tot 0.16mm voorslag. Klinkt dunnekes.

Fuji KR ogen met SiC ringen. Mooi. Geen titanium, geen Torzite, want dat is nog 100€ meer.

De molenhouder is een Fuji TVS. Die bekijken we dadelijk.

Made in Vietnam, want daar staat hun groot fabriek. En 21.300 Yen, dus iets meer dan 200 Euro**.

Van onder naar boven nu: de einddop is fancy, met een logo met tekst die te klein is om te lezen. De stootrand is wel plastic, da’s gunstig. De eindgreep is van strak EVA schuimrubber. En de typfout krijg je er gratis bij.

Dit is trouwens een thema: in deze prijsklasse krijg je fancy componenten, en veel extra blingbling ringetjes. Met een logo in de einddop en blingringen vang je niet meer vis.

De handgreep is tweedelig, dus hier is wat blote blank. Die is best dik daar, voor een Aji stok, en 100% zuiver afgelakt.

Dat kunnen we nu al verraden: ALLE afwerking is 100% perfect. Perfect perfect!

Dit is die TVS molenvoet, die kennen we van de Daiwa Ballistic X. Wederom met een heel gamma aan blinkende ringetjes en afdekbusjes. Niks schuimrubber. Dat geeft een heel direct gevoel.

Dat ligt echt goed en natuurlijk in de hand.

En het is banaal, maar deze molenvoet klemt de molen kneiterhard vast. Er zit geen millimeter flex op heel het verhaal.

Dat is heel goed voor de gevoeligheid. Want al het gevoel van een strakke stok, kan direct verloren zijn als je molen vol speling is, of rondwiebelt.

Vandaar ook de combinatie met de Daiwa Luvias. Die flext ook geen millimeter. Plus: de kleuren komen overeen! Extra bonuspunten voor stijl!

Dat logo is mooi, maar levert geen extra vis op. De sexy vrouwelijke vormen zijn wel goed zichtbaar in dit aanzicht. Vrouwelijke taillering levert geen extra vis op, enkel plaatsgebrek in de onderbroek.

Haarzuiver, scherp, kaarsrecht, Japans.

En slecht zichtbaar op de foto: cross wrap. Dat is ook iets dat in de mode is: om een fijn stokje toch power te geven, wordt de blank onderaan omwikkeld met carbonvezel lint. We love it!

Nog eens de specificaties.

Nog logo’s. Kan je niet genoeg hebben om cool te zijn.

Hier, een startoog. De hoogpotige KR met de gewone SiliciumCarbide ring.

Let op de ligatuur: dat is perfectie in het kwadraat. Die is in 2 of 3 keren gelegd.

Checked. Da’s goed. Check!

Dit is de pensluiting. Aan die diameter kan je al zien dat er power aanwezig is. Uiteraard wederom nogmaals vanzelfsprekend: perfecte sluiting, perfecte ligatuur.

Nog eens de typenummer op het topdeel.

En laat ons toch even een boom opzetten over die ligatuur en die epoxy. In elke review moet ergens een boom zitten, dus doen we het nu.

HOE PERFECT ligt dat allemaal?! We hebben nu al redelijk wat stokken getest, en deze is nog perfecter dan de perfectste die we al gezien hebben. De epoxy light niet in een blob, maar strak en vlak. De sierwikkelingen zijn EXACT 1 of 2 omwikkelingen. De randjes zijn 100% recht.

Vang je ook geen vis meer mee, maar je kan er wel je collega’s fanbois mee provoceren, en dat is ook deel van onze hobby.

De hoogpoot toestanden lopen vrij ver door tot boven. Omdat de blank zo strak is, kan dat. het is allemaal perfect volgens het KR concept van Fuji: 3 hoogpoters als reductietrein, en de rest kleine KB of KT ogen.

Jezus, dat zijn kleine ogen! Binnendiameter kleiner dan 2mm. Je gaat met deze stok nooit dikker dan pakweg 0.22mm vissen, maar dan nog moet je voorslagknoop niet te dik zijn.

Nu, het is een ontwerpbeslissing. En de Japanners hebben de neiging om te kiezen voor mini ogen. Dat is het lichtste, en verhindert dat de top blijft nazwiebelen. Dat is goed voor de werpprecisie, maar je boet misschien iets in qua werpafstand. Te testen.

Aah, dat is een topoog om de boner te laten zinken. Dat is geen anti-tangle. Wat een schandalen!

De mannen van Tict en van Daiwa doen dat ook, op de stokken met ingezette top. We zullen het door de vingers zien, en bij het testen zien hoe dikwijls we in de war hangen. Want alhoewel dit topoog geen brugjes heeft, ziet het er wel rond en glad uit. Dat kan al veel doen.

Actie: extra fast die overgaat in fast die overgaat in MEGA veel backbone.

87 Gram, dat is heel licht, maar niet super licht. Alles is relatief natuurlijk: zijn broer, de S692AJI weegt maar 69 gram, maar die is een pak korter en slapper. 87 Gram is nog altijd super lichtgewicht navenant de pook die we hier vast hebben.

Indrukken:

  • Dit is een juweel. Bijna zonde om mee te gaan vissen.
  • POOK! Doet denken aan de Fenwick HMG Micro Jig.
  • Ligt goed in de hand.
  • Lengte is in de sweet spot: kort genoeg om handig te zijn, lang genoeg om power te hebben.
  • De blank heeft een hoge dichtheid, en zindert heel hoogfrequent na.

Allright. Goed. Bon. Naar de waterkant? Visje vangen?

De natte indrukken, in volgorde van verschijning:

  1. Werpen valt reuze mee, met die minuscule oogjes. Werpafstand is OK, en de kleine oogjes zorgen ervoor dat de lijn in een redelijk rechte lijn blijft. Dat is best tof, dan kan je het aasje met een minimale plons laten landen op het wateroppervlak. We hebben zeer vergelijkbare hengels met ogen van maat 5, dat is bijna 2 keer zo groot. Dan werp je met minder weerstand, maar ook met minder contact tijdens de worp. Je weet pas waar je landt als je de plons ziet. Dat is bij de N-One anders: je hebt meer contact, meer controle tijdens de worp.
  2. Geen enkele windknoop rond het topoog! Alle lussen trekken zichzelf terug los. Dit is nog theorie, maar misschien blijft zo een brugloos topoog beter schoon als je in vuil water vist. En een proper topoog plakt minder tegen losse braid. Het topoog krijgt het voordeel van de twijfel.
  3. Gevoeligheid is helemaal top, in de top. Je voelt elke kiezel op de bodem. En we zouden zweren dat we dikke baarzen achter de shad voelen zwemmen alvorens ze bijten. Je voelt ook je haak uitbuigen en tussen de tanden van een snoekbaars door ketsen, omdat hij veel te flexibel is. En als je een plug of een spinner aanknoopt, dan rammelen de vullingen uit je tanden.
  4. Strak, gevoelig, spelingsloos, stijf, precies. Dat kan je ook bij de dril gebruiken: je kan elke vis perfect sturen. Maar dit werkt in 2 richtingen: de vis kan ook elke kopstoot doorgeven tot in jouw pols. Zoals bij de Fenwick. En ze doen dan ook extra hun best om snedige runs te maken. En de lijn springt geregeld over de tandjes. Dit is helemaal het tegenovergestelde van de broerhengel, de S792UL: daar gaat het soepele topdeel helemaal hoepel staan. Bij de dril, komt de vis dan hulpeloos en richtingsloos spartelend en flappend naar de oppervlakte, hij drilt als het ware zichzelf. En de haak blijft perfect zitten waar hij zit.
  5. Elk voordeel heb z’n nadeel. Laat u niet het tegenovergestelde vertellen door een Nederlandse voetballer! Een gevoelige stok betekent dat je de vis zeer goed voelt, maar het betekent ook dat de vis jou heel goed voelt. Hij zal sneller het aas loslaten.

Anyway, efficiënt is de N-One wel.

Hij is gerodeerd nu.

Als lakmoestest hebben we de hengel even in de handen geduwd van een toevallige testvisser. Zijn wereld ging open, en hij kon ineens de bodem en alle aanbeten voelen.

Conclusie: helemaal top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *